Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Το παιδί μέσα από ένα βιβλίο κοιτάζει τον Ουρανό!


Λέω συχνά στους μαθητές μου να έχουν καλούς φίλους για να γίνονται και οι ίδιοι καλύτεροι. Η παροιμία λέει: «Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις».
Όταν με ρωτούν, πώς θα το κατορθώσουν αυτό, πού θα τους βρουν αυτούς τους καλούς φίλους, τους απαντώ: «Να ψάξουν με τους γονείς τους σε καλά βιβλιοπωλεία για εκλεκτά βιβλία». Μετά να συνδεθούν μαζί τους και να γίνουν αχώριστοι φίλοι, ώστε να κοιτούν μαζί τον Ουρανό που κρύβει μέσα στην απεραντοσύνη του, μέσα στα άστρα του αμέτρητα μηνύματα Ζωής.
Ο καλός μου φίλος, το εκλεκτό βιβλίο σιγά-σιγά και απαλά, μυστικά χωρίς να το καταλαβαίνουμε θα γίνεται ο εμπνευστής μας. Μέσα απ’ τις ταξιδιάρικες γραφές θα μας οδηγεί σε μονοπάτια πραγματικά και όχι μαγικά. Εμείς τότε θα κάνουμε στάση για να ξεκουραστεί, να αναπνεύσει το σώμα μας και η ψυχή μας μέσα στη γαλήνη της φύσης, μέσα στις αυλές Αγίων, μέσα σε οικογένειες που αγωνίζονται για το καλό μέσα σε τάξεις που γεμίζουν Χαρά και Όνειρο. Τότε θα ανοίξουμε το παράθυρο της ψυχής μας με τα φτερά των υπέροχων, των πονεμένων και «δυνατών» συγγραφέων. Μαζί με τις όμορφες λέξεις και τις καταπληκτικές εικόνες στο χέρι, παρέα με τα συγκλονιστικά συναισθήματα και τις αποκαλυπτικές αλήθειες θα αγγίζουμε τ’ αληθινό, το φωτεινό, το συναρπαστικό της φύσης και της ζωής και θα ψηλώνουμε. Θα σμιλεύουμε τον χαρακτήρα μας, μικραίνοντας τον εγωισμό μας.
Μέσα απ’ αυτό το ξεχείλισμα του ανεβάσματος με τα μάτια πάντα στραμμένα στον Ουρανό θα παίρνουμε σταγόνες παρηγοριάς, θα αναπνέουμε στην κυριολεξία, θα καθρεφτιζόμαστε στον Ήλιο το ζωογόνο και το διάβασμά μας θα γίνεται ευχή και προσευχή. Τότε η χαρά μας και η αγάπη μας θα ξεκλειδώσει τον Ουρανό.
Τότε η ομορφιά, η ελπίδα, η απλότητα, η τρυφερότητα, η υπομονή, η στοργή, η θέληση, η συγκίνηση, η ανθρωπιά, η ζεστασιά των καλών βιβλίων θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες του Ουρανού.
Χαρά να έχετε

Αδαμαντία Αλατάρη

Πηγή: Εκδόσεις Εαρ